Slachterij
Slagerij van Meurs is één van de laatste zelfslachtende slagerijen in Nederland!
Wat tot nu toe misschien onbekend voor u was is dat slagerij van Meurs haar vee nog steeds zelf slacht. Als één van de weinige in Nederland voldoet ons bedrijf nog aan de eisen van deze tijd. Het is van belang dat de slager zich de vaardigheden van het slachten eigen heeft gemaakt. Deze vaardigheid is niet meer te leren op een school, alleen nog maar bij de zelfslachtende slagers.
Elke maandagmorgen wordt het vee door de boeren bij ons slachthuis gebracht en komt er een dierenarts van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) om de dieren levend te keuren. Het vee mag absoluut geen tekenen van innerlijk of uiterlijk letsel vertonen. Ook moeten de oornummers overeenkomen met de bijbehorende documenten. Als dit allemaal in orde is, worden de dieren geslacht. Dit wordt op een professionele en goedgekeurde wijze gedaan.
Als het vee geslacht is worden de karkassen in de koelcel gehangen. Daar wordt het vlees gekeurd door een keurmeester van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS). Zowel vlees als organen worden gekeurd op eventuele sporen van innerlijk letsel; dit is immers niet altijd aan de levende dieren te zien. Wanneer het vlees goed is gekeurd krijgt het een stempel van de keurmeester, hierna moet het nog een dag in de koelcel hangen om te besterven.
Van het varkensvlees worden monsters genomen waar een trichineonderzoek op wordt gedaan. Als het onderzoek is afgerond en de uitslag is negatief, dan wordt het vlees vrijgegeven en is er toestemming om de varkens te gaan verwerken.
Meer informatie over de verwerking
.